Hvorfor du bør reise i tyveårene

reise_cava

Om få dager reiser jeg til Sør-Amerika.

Det er en tur jeg bestilte ganske spontant i august. Som de fleste andre fotballidioter hadde jeg fulgt VM med øyne like lysende som brennende juletrær. På tv-skjermen ble Sør-Amerika til et inferno av allsang og lykkerus, fargerike eventyr og store muligheter. Sambarytmen satt seg som et virus i blodet, i sjelen, og den nektet å gi slipp på meg.

“Dit vil jeg,” sa jeg til ei venninne etter en kveld med litt for mye vin.

“Så hvorfor drar du ikke, da?” svarte hun nonchalant.

“Nei, altså…”

Så slo det meg, helt plutselig, at jeg ikke hadde én eneste grunn til hvorfor jeg ikke kunne dra. Derimot hadde jeg minst et dusin grunner til hvorfor jeg faktisk burde. Flybillettene ble booket påfølgende morgen med tre kopper kaffe innabords og skjelvende hender.

Mamma jublet da jeg viste henne bookingbekreftelsen. Hun har alltid elsket å reise, å drømme, å oppleve. Da hun var på min alder ønsket hun å reise på Interrail gjennom Europa. Kanskje hun skulle ta en svipptur til USA også? Eller Italia, hun drømte alltid om å leve det gode livet i Italia. Drømmene ble til fremtidsplaner. Men så, en mørk vinterkveld, kom hun i snakk med en mørk kjekkas i rosa genser da hun skulle leie en videofilm på den lokale kiosken. BOOM! Da var det gjort. Innen hun rundet 24 år hadde hun samboer, huslån og en gråtende baby på armen (sorry, mamma). Reiseplanene måtte vente, det ble med drømmen.

Poenget mitt er at ting endrer seg raskt. Du sier selvsikkert at du skal reise mye en gang i fremtiden. Men “en gang i fremtiden”? Det virker som om du tror at “en gang i fremtiden” er en tidsepoke som beleilig dukker opp i kalenderen din en eller annen gang mellom påske og pinse. Men det gjør ikke det, jeg lover. Plutselig oppdager du at “en gang i fremtiden” var i forgårs, i forrige uke, i forrige tiår.

Det er derfor jeg har satt sammen denne listen til deg.

reise_cavaforlunch

Her har du fem grunner til hvorfor du bør reise mens du er i tyveårene:

 1. Økonomisk forsvarlig. Du er mest sannsynlig økonomisk ansvalig for kun deg selv. Så hvem går det utover om du bruker studielånet/lønnen på flybilletter? Svaret er deg. Kun deg. Det er litt vanskeligere å forsvare dyre flybilletter den dagen du har tre mini-versjoner av deg selv som tripper rundt og ønsker seg nye fotballsko i stedet.
 2. Du har tid. Det er nå du har tid til å reise. De fleste studenter har lange sommerferier. Og juleferier, da. Og høstferier. Og vinterferier. Og ja, forresten, de har påskeferier også. Med andre ord: du har tid. Det er vanskelig å planlegge lange og begivenhetsrike reiser den dagen du er en travel superboss med maks 5 uker ferie i året (som du selvsagt ikke kan ta ut sammenhengende – bedriften faller jo sammen i ditt fravær)
 3. Du lærer å ta ansvar. Sjansen er stor for at du, ute på eventyr i den store og vide verden, blir flinkere til å ta ansvar for deg selv og din egen glede. Du lærer deg å ta avgjørelser, til å satse, og til å følge magefølelsen. Du vil nok ikke finne den mest ansvarlige utgaven av deg selv på Full Moon-party i Thailand, men sjansen er stor for at du et eller annet sted på veien lærer hva du trenger for å ha det bra. Litt i hvertfall.
 4. Bra for CV. Velg å ta et studiesemester i utlandet, eller kanskje du skal prøve deg på et intensivt språkkurs? Eller jobbe frivillig i Sør-Amerika? Eller søk på det internshipet i USA som du alltid har ønsket å dra på. De fleste arbeidsgivere ser på utenlandserfaring som et stort pluss, så hvorfor ikke bygge en bra CV samtidig som du oppdager en ny kultur?
 5. Ut av komfortsonen. Misforstå meg rett – det er ikke et sted jeg føler meg mer komfortabel i enn i nettopp komfortsonen. Men altså, hva med å sprenge noen grenser? Du får møte mennesker du aldri ville møtt hjemme i Norge, og du vil mest sannsynlige lære veldig mye om deg selv – hvis du bare våger. Du vet hva de sier: “Outside your comfort zone – that’s where the magic happens”

Jeg skriver ikke dette innlegget for at du skal slutte på studiene dine, si opp jobben/leiligheten/kjæresten, eller leve på ingenting annet enn minimumsbudsjett og nomadiske drømmer i en eller annen fjellandsby i Mongolia. Nei, selvsagt ikke. Du trenger ikke selge alt du eier, kjøpe deg en gammel campingvogn og bli borte de neste fire årene. Nei, jeg vil bare at du skal se verden. Jeg vil at du skal bli en erfaring rikere.

Så dra på den backpacker-turen du alltid har drømt om. Eller ta en uke i Spania. Ta toget til Gøteborg, eller ta rutebussen til nabokommunen din. Det spiller ingen rolle hvor du drar, så lenge du faktisk reiserSå kom igjen, verden venter på deg!

If we wait until we’re ready, we’ll be waiting for the rest of our lives. – Lemony Snicket.

 

 

Christina
Writer
Christina Sunneklep (b.1992) is a rather snap-happy Norwegian travel blogger. For the past few years, she's been winging it in Rome - now she's doing her best to conquer Glasgow, Scotland.

Need to get in touch? CHRISTINA@CAVAFORLUNCH.COM

19 Comments

 1. Synne March 26, 2015

  Oi, så heftig, riktig god tur!
  Flott liste – jeg kan stille meg bak hvert eneste punkt, og jeg elsker forresten Lemony Snicket!

  Reply
  • Christina March 27, 2015

   Tusen takk for det, Synne :) Jeg er også veldig stor beundrer av Lemony Snicket, men jeg syns dessverre at han ofte tenderer til å bli litt undervurdert. Mer Snicket til folket! :)

   Reply
 2. Sheena Rasmussen March 26, 2015

  Hej Christina, tak fordi du kiggede forbi shinimichi :D Du har så evigt ret – det handler bare om at komme ud i verdenen nu, lige nu – mens man er ung og kun har ansvar for sit eget liv, sin egen tid og sin egen udvikling. Man bliver rig på så mange punkter i livet og sin personlighed ved at rejse; der er her man virkelig lærer om forståelse og accept af andre mennesker og kulturer, og kan få sat sit eget liv i perspektiv. Har du selv nogle kommende rejseplaner? :) Kh S

  Reply
  • Christina March 27, 2015

   Ja, ikke sant! Det er nå vi har sjansen, og det er som en regel en utfordring vi kan vokse på :) Om fire dager skal jeg backpacke meg gjennom Argentina, Uruguay, Paraguay og Brasil. Jeg er helt sikker på at det blir fantastisk! :)

   Reply
 3. Carina Behrens March 27, 2015

  “En gang i fremtiden […]” Åh, så fint skrevet, hele teksten! Og så sant. Vet ikke HVOR mange ganger jeg har sagt til meg selv akkurat det. Jeg tok et studeiår i utlandet, men det var så langt som til Irland… Ikke at det ikke var superbra, men kanskje ikke like spennende som å dra til et helt annet kontinent. På den annen side er jeg fast bestemt på at selv om jeg får barn så kan jeg fortsette å dra på eventyr, jeg må bare gjøre det med et barn på slep :P

  PS: Jeg la merke til at det ikke kommer opp bilder på Bloglovin-siden din. Om du vil at det skal det, last ned denne pluginen: https://wordpress.org/support/view/plugin-reviews/featured-images-for-rss-feeds Den funket i hvert fall for meg (som bruker Featured Image) :)

  Reply
  • Christina March 27, 2015

   Haha, jeg ser også for meg at jeg blir en sånn superkul mor som valfarter rundt omkring på ugunstige og dodgy steder i verden med barna på slep. Jeg tror man kan få til det man vil :)

   Takk for tipset – det skal jeg definitivt sjekke ut :)

   Reply
 4. Renates Reiser March 27, 2015

  Åååh, så inspirerende innlegg! Jeg digger det :D Jeg digger også at du bare bestemte deg for å dra, og nå drar du! Det blir nok et eventyr du vil minnes for alltid. Masse god tur!

  Reply
  • Christina March 27, 2015

   Tusen takk for det, Renate! Jeg er veldig spent! :) Kom gjerne med noen gode tips om du har noen :)

   Reply
 5. Michelle March 27, 2015

  Hvor bliver det spændende med Sydamerika! Har aldrig selv været på de breddegrader, så glæder mig til at læse dine oplevelser derfra :) Hvor længe skal du være afsted? Og skal du rejse med nogen/mødes med nogen undervejs? – eller tager du det bare som det kommer? Du må hvertfald ha’ en mega god tur. Hyg dig! :)

  Reply
  • Michelle March 27, 2015

   Ps. Hvordan kan det være, at du har to profiler inde på Bloglovin? :)

   Reply
   • Christina March 27, 2015

    No idea! Den ene må være veldig gammel! Og nå tenkte at jeg skulle rydde opp litt der, og så slettet jeg selvsagt den nye profilen… haha, jeg er nok veldig lite teknisk :)

    Reply
  • Christina March 27, 2015

   Jeg gleder meg veldig, har aldri vært der tidligere. Men jeg reiser alene, så er veldig spent. Jeg blir borte en måneds tid, så jeg satser på at jeg møter noen på veien :)

   Reply
 6. Desiree April 1, 2015

  Ååååå, så fantastisk, inspirerende og veldig sant innlegg! OG GOD TUR <3<3<3 spennende! Må si jeg gleder meg veldig til å høre om alle opplevelsene dine, og jeg er sikker på at det blir helt utrolig bra! :)

  Reply
 7. Maria's Adventure April 3, 2015

  Kjempebra innlegg, er veldig enig i det du skriver! Misunner deg at du skal til Sør-Amerika, så gøy! :)

  Reply
 8. Kristine May 10, 2015

  I LOVE THIS.
  Hvilken venninne sa “hvorfor drar du ikke, da?” ?

  Reply
 9. Anders - Eventyrlyst July 14, 2015

  Jeg passerte 30 i fjor, og det er de siste fire, fem årene jeg virkelig har fått smaken på reising, eventyr og alt som hører med. Samtidig føler jeg at jeg har dårlig tid. Det er noe med den hersens biologiske klokka (hvorfor skal fertilitetsevnen gå ned etter passerte 35, det er jo alt for tidlig!) som gjør at noe må gjøres nå – andre ting kan jeg vente med. Jeg angrer på at jeg ikke startet å reise for alvor tidligere. Samtidig ser jeg jo på venner som har to barn, stasjonsvogn, hund og gressklipper og tenker “hah! dere er så fucked”. Det positive med å vente er som regel at lommeboka er en anelse tykkere. Men hva hjelper vel det når man BARE har fem ukers ferie i året.

  Reply
  • Christina July 18, 2015

   Åh, det er magisk å bare ville reise – hele tiden! Men det er kjipt å føle at man har dårlig tid. Men altså, du er ikke mer enn 30 – du kan jo strengt tatt ta det med ro noen år til før du trenger å stresse med stasjonsvogn, elektriske gressklippere og labradorer med pote-eksem. Haha :) Men jeg liker bloggen din forresten! Den er litt annerledes (på en god måte) :)

   Reply
 10. Anders - Eventyrlyst July 18, 2015

  Du og labradorer, ass :)
  Takk skal du ha! Det var hyggelig å høre. Den er muligens annerledes fordi jeg skriver rett fra levra, jeg vet ikke..? Skal døpe den om nå og flytte til nytt domene. Navneforslag mottas med takk!

  Reply
  • Christina July 18, 2015

   Rett fra levra er i hvert fall veldig bra! Gleder meg til å følge deg videre med nytt domene – selv om jeg dessverre er dårlig på navneforslag :)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *