En romersk guide til kirkebesøk

0001-27386325 Et kirkebesøk er en essensiell del av ethvert opphold i Roma. Rykter skal derimot ha det til at det eksisterer over 900 kirker i den italienske hovedstaden. Så hvor skal man dra? Hvilke kirker er egentlig verdt et besøk? 

Kirken, og spesielt fremveksten av kristendommen, har spilt en stor rolle for Romas historie og utvikling. Men også dagens innbyggere er sterkt knyttet til kirkene sine. “It’s difficult to be a Roman,” forklarte Roberto for noen uker tilbake. “We can’t really stand to be in a church. But we can’t really stay away either. So we go there, and then we feel annoyed because we went. But if we don’t go – then we’ll feel annoyed because we didn’t. So we have to go. All the time.”

Jeg har nå to fulle semestre i Roma under baken, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har besøkt mer enn bare a fair share av Romas utallige kirker. Konklusjonen er at det er mange vakre kirker som er verdt et besøk – og så er det selvsagt mange som man kan styre pent unna. Dette er jo selvfølgelig flaks for dere, og jeg har nå utarbeidet en aldri så liten kirke-guide til dere lettere forvirrede turister. Så hvilke kirker er verdt et besøk? Hvilke er spennende? Hvilke bærer hele den romerske historien i seg? Her har dere altså En romersk guide til: Kirkebesøk.

Basilica di San Clemente

San Clemente er underdogen i denne guiden, men den er også en av mine ultimate favoritter. Men hva er det egentlig som gjør den så spesiell? Vel, bak en kjip og nedslitt 1700-talls fasade lurer det seg nemlig en hemmelighet – eller rettere sagt tre hemmeligheter. Og det er ingen, absolutt ingen, som besøker kirken med mindre de vet hva som lurer seg bak fasaden.

Fasaden er resultatet av en omstendelig oppussing på 1700-tallet, men selve kirken er en vakker etterlevning fra 1100-tallet. Mosaikken i hovedskipet er virkelig helt fantastisk, og det er fylt av nyskapende og eskatologiske motiver – altså, motiver som avbilder forventninger om dommedag. Mosaikken er vakker i seg selv, men det er allikevel ikke det som er San Clementes store overraskelse. Kirken er nemlig bygd rett oppå restene av en kirke fra 300-tallet, det betyr at det altså er en av de første kirkene som noensinne ble bygd i Roma (Roma ble kristnet av keiser Konstantin på nettopp 300-tallet). For fem euro kan du krype ned under kirkegulvet for å betrakte kirken og dens gjenstående fresker. En fantastisk opplevelse!

Denne underkirken har en ganske interessant historie i seg selv. I år 1084 bryter det nemlig ut store konflikter mellom Pave Gregor og keiseren – en konflikt som ender med at paven blir fengslet i Castel Sant’Angelo. Men de brutale Normannerne kommer den stakkarslige paven til unnsetning – men redningen har en pris: Normannerne foretar grusomme plyndringer, og de etterlater store deler av Roma i ruiner. Underkirken blir så ødelagt at romerne fyller den igjen med sand og grus – innen overkirken blir bygget er underkirken allerede glemt. Men San Clemente har nok en hemmelighet. Underkirken er nemlig bygd rett oppå et bolighus fra antikken, og også dette nivået er åpent for et betalende publikum. 15 meter under jorden finner du til og med en vannkilde som fremdeles renner gjennom bolighuset. I boligen finner du også et tempel brukt av Mitras-kulten – og det er overraskende godt bevart.

Men ikke nok med det – under bolighuset finnes et fjerde nivå. Dette er enda ikke utgravd, men jordprøver har ledet enkelte arkeologer til å spekulerer i om det fjerde nivået består av ruiner etter Keiser Neros store bybrann…

San Clemente er kirken for de historieinteresserte turistene – eller de med en indre Indiana Jones.

(Jeg har absolutt ingen bilder fra San Clemente ettersom de praktiserer et frustrerende strengt fotoforbud. Egentlig er jeg et av disse irriterende menneskene som aldri tar hensyn til slike forbud, men etter tre advarsler og en trussel om varig utestengelse fra alle kommunale museer, etter et besøk i galleriet på Castel Sant’Angelo, så bestemte jeg meg for å følge reglene. I hvert fall litt. Dessuten er San Clemente et sted som må oppleves, ikke sees). 

Basilica di Santa Maria in Trastevere

Santa Maria in Trastevere er en av de vakreste kirkene jeg kan tenke meg. Dens interiør er vakkert på en beskjeden måte – aldri prangende. I likhet med San Clemente, er Santa Maria en såkalt titulærkirke – altså en av de første tillatte kirkene som ble bygd på romersk grunn (totalt er det kun et tyvetalls stykker).

Kirken er bygd i form av en basilika, og selve veggstrukturen kan dateres helt tilbake til 340-tallet – noe som altså gjør den til en av de eldste kirkene i Roma. Pave Innocent 2. restaurerte kirken på 1100-tallet, men dette var en restaurasjon som dessverre gikk på bekostning av Keiser Caracallas berømte badehus. Romerne har nemlig en hyppig (og tragisk)  historie med gjenbruk: hver gang noe nytt skulle bygges, så hentet de rett og slett materialer fra gamle ruiner… Deler av Coloseum ble ofret til en renovasjon av Peterskirken, og materialer fra Caracallas badehus lever igjen i omtrent alle renessanse-bygninger innenfor Romas bygrenser.Det er et utrolig kjipt faktum, og det har fått omtrent alle arkeologer, altså de med romersk antikk som felt, til å rive seg rasende i håret.

Santa Maria in Trastevere er allikevel fantastisk vakker, og jeg kan anbefale alle – troende eller ei – til å ofre en time eller to av søndagen til å delta på en høymesse her. Stemningen er helt magisk, og akustikken er et kapittel for seg selv. Jeg kan også anbefale å tusle forbi på kveldstid, de utallige lyskasterne gjør kirkefasaden varm og uimotståelig. Det er et helt fantastisk syn.

 

SMT-Facade-May05-D0587sAR800

Basilica di San Pietro in Vaticano

Peterskirken er definitivt ikke min favorittkirke i Roma, men den er allikevel et sted man besøkeFørst vil jeg bare påpeke at Peterskirken ikke er Romas katedral, det er det Lateranet som er, men det er allikevel en av de helligste kirkene i kristendommens historie. Peter, Kristus apostel og kristendommens første pave, ble – i følge kristen tradisjon – korsfestet på Neros’ sirkus. Senere ble den første Peterskirken bygd på akkurat samme sted hvor Peter skal ha blitt gravlagt.

Fun fact: på slutten av 1960-tallet bekreftet Vatikanet at arkeologer visstnok hadde funnet Peters levninger (men ingen utenforstående arkeologer har noensinne fått verken bekrefte eller avkrefte dette).

Dagens Peterskirke er bygd på 1500- og 1600-tallet, og den fantastiske Petersplassen er designet av selveste Bernini. Alle som noensinne har vært av betydning for romersk kunsthistorie ser ut til å ha bidratt i utformingen av selve kirken: Bernini, Bramante, Raphael og Michelangelo and the list goes on. I selve kirken vil jeg anbefale en ekstra titt på de vakre og fargerike oljemaleriene – de er nemlig ikke ekte malerier, men mesterverk i mosaikk!

Rent interiørmessig kan Peterskirken oppfattes som rent overveldende. Og vet du hva? Absolutt alt i kirken som ser ut som om det er laget av gull – det er faktisk gull. Bernini har en rekke flotte skulpturer i kirken, og på vei ut kan jeg også anbefale en rask titt på Michelangelos berømte Pietà. Den er nærmest urovekkende vakker og sår.

10729329_874854475867675_2134757442_n

ROMA 061

Dette er mine tre hovedanbefalinger for et opphold i Roma. Hvis du er her over lenger tid, eller hvis du rett og slett er utrolig kirkeinteressert, så kan jeg også anbefale Santa Maria in Maggiore, San Quattro Coronati og Lateran-kirken. Håper guiden er behjelpelig!

Christina
Writer
Christina Sunneklep (b.1992) is a rather snap-happy Norwegian travel blogger. For the past few years, she's been winging it in Rome - now she's doing her best to conquer Glasgow, Scotland.

Need to get in touch? CHRISTINA@CAVAFORLUNCH.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *