10 ting jeg har lært av backpacking

lærtavåbackpacke2

Å backpacke er en opplevelse for livet. Du får nye venner, du ser kule ting og, ikke minst, du lærer mye om både deg selv og verden. En god dose eksistensiell livsvisdom er alltid fint, men hva med de mer praktiske erfaringene?

Vel, ingen grunn til å bli bekymret – jeg har heldigvis gjort alle erfaringene for deg. Og jeg er mer enn villig til å dele.

Her har du 10 praktiske erfaringer jeg har lært av å se verden med sekk på ryggen:

1. Spis varmebehandlet mat. Du vet den gangen foreldrene dine advarte deg om at du aldri må spise gatemat som ikke er enten kokt eller stekt? Vel, de kan ha et poeng. Av og til går det fint, men av og til går det dritt. Bokstavelig talt. Jeg lover, du vil ikke tilbringe natten med hodet – eller bakenden – ned i et skittent hostell-toalett.

lærtavåbackpacke

2. Ta med toalettpapir overalt. Ikke spør hvorfor, bare gjør det. Du kommer til å takke meg siden (spesielt hvis du ikke lyttet til punkt 1)

3. Pass på hvor du legger pengene dine. Folk flest er greie – men du kan ikke reise verden rundt med en rosa illusjon om at alle er like snille som det du er. Spre pengene dine: i toalettmappen, under madrassen, i skoene etc.  Selv pleier jeg å ha litt kontanter i vesken, litt i sekken – og resten i BH-en. Lite kledelig, men da vet jeg hvor jeg har det.

For inspirasjon: Sharons 10 Unusual Places to Store Money when Travelling 

4. Avkreft myter. Folk fra andre nasjoner kan ofte ha feilaktige holdninger mot din nasjonalitet eller bakgrunn. Det kan selvsagt være litt festlig, men din jobb som backpacker? Å avkrefte disse mytene.

“So what do you have in Norway – except for Polar Bears, of course? Oh, can you cuddle with them there? Or do they just walk around on their own?”

Dette spørsmålet fikk jeg på en fest i Brasil. Spørsmålet kom fra Dave, en ganske normal og ellers oppegående kar fra Australia. Det kan være fristende å svare “Oh, well. Norway is pretty harsh – if the cold doesn’t kill you, the polar bears probably will”, men for nasjonens beste – vær så snill, avkreft idiotiske myter.

tingjegharlært

5. Åpent sinn. Alltid vær åpen for nye inntrykk, nye mennesker og nye opplevelser. Da jeg dro til Uruguay ble jeg anbefalt å droppe det. Folk sa at det var et kjipt land å besøke, og at det kun var bortkastet tid. Jeg dro allikevel. Og jeg elsket det. Så møt verden med et åpent sinn, og gjør dine egne erfaringer.

6. Lær litt av språket. Du trenger ikke kunne et språk flytende, men du kommer langt med noen grunnleggende gloser. Min erfaring er at folk ofte blir vennlig innstilt hvis du kan hilse dem “god dag” på deres eget språk. I tillegg kan det være en fin måte å komme i kontakt med lokalbefolkningen på. Et av mine morsomste minner er fra en sandstrand i Brasil – noen lokale gutter stekte selvfanget fisk på stranden og benyttet anledningen til å lære bort noen nyttige gloser til tre europeiske blondiner. Jeg kommer nok aldri til å si “du er kjekk, jeg vil ligge med deg,” på portugisisk, men jeg hadde i hvert fall en fantastisk morsom ettermiddag ved å lære meg uttalen.

7. Viktigheten av øreplugger. På et hostell er øreplugger alfa og omega. Plutselig finner noen av romkameratene dine ut at de a) skal ha nasch på rommet, b) skal ha sex i underkøyen, c) skal spille gitar hele natten, d) snorke høylytt. Og, ja, dette skjer. Og nei, du vil ikke høre det. Jeg lover.

8. Wifi er ikke alt. Det er ikke alle steder som har Wifi, og vet du hva? Det er helt greit. Legg vekk Iphonen din nå. Se på solnedgangen i stedet. Vær tilstede i den samtalen. Fortell den historien. Gi noen det kysset. Av og til leves livet best uten Valencia-filter.

lærtavåbackpacke1

9. Ikke stress over uviktige ting. Du kan ikke kontrollere alt, så hvorfor ikke bare gjøre det beste ut av ting? Benytt regnværsdagen til å gjøre noe annerledes, bruk togforsinkelsen til å nyte en god lunsj. Ikke stress!

10. … Men husk at det er lov å freake ut av og til. Det er viktig å være easy going, men det er faktisk tillatt med enkelte mental breakdowns. Jeg hadde et av mine verste breakdowns i Uruguay. Der, på en nydelig sommerdag, sto jeg plutselig ansikt til ansikt med min største frykt: en slange. Eller, for å være helt ærlig – jeg så bare bakenden på den. Og jeg hadde mest sannsynlig ikke lagt merke til den hvis det ikke hadde vært for Emily som ropte advarende:

“Lina, don’t freak out now, but…”

Jeg visste umiddelbart at det var en slange. Og jeg freaket fullstendig ut. Det tok en halvtime før jeg sluttet å gråte. Pinlig, men sant.

Hva har du lært av backpacking? Eller hva skulle du ønske at du ikke hadde lært?

Christina
Writer
Christina Sunneklep (b.1992) is a rather snap-happy Norwegian travel blogger. For the past few years, she's been winging it in Rome - now she's doing her best to conquer Glasgow, Scotland.

Need to get in touch? CHRISTINA@CAVAFORLUNCH.COM

6 Comments

 1. Sheena Rasmussen April 29, 2015

  En ting jeg har lært er, især når man backpacker, at lade være med at planlægge alt i hoved og røv. Ligesom du siger; no stress. De bedste oplevelser er altid dem, der kommer ud af den blå luft – man skal være åben og bare gribe chancen. F.eks. når en lokal spørger dig, om du vil med hjem at spise eller om du har lyst til at tage på tur til det lokale vandfald. Det er ikke altid de store attraktioner, man tænker tilbage på, når man kommer hjem, men tværtimod de små uforventet oplevelser. Det er dém, der gør forskellen.

  BABYWIPES! De er guld værd og kan bruges til alt ;)

  Reply
  • Christina April 29, 2015

   Ja, det er et veldig viktig poeng, Sheena! Å stresse litt ned, å ikke ha for detaljerte planer. De beste opplevelsene er ofte de som kommer tilfeldig!

   Haha, babywipes ja! Obligatorisk :)

   Reply
 2. Maria's Adventure April 29, 2015

  Mange gode poeng her! Spesielt er jeg fan av varm mat – har blitt matforgiftet et par ganger for mye! :P

  Reply
  • Christina April 29, 2015

   Ja, samme her! Men man lærer heldigvis av egne feil (etterhvert) :)

   Reply
 3. Renates Reiser May 3, 2015

  Spennende og lærerik liste! Toalettpapir er alfa og omega i håndbagasjen når man backpacker. Husker at jeg nærmest fikk panikk når jeg kom på at jeg hadde glemt toalettrullen min inne på toalettet på den transmongolske jernbanen et par dager etter at toget hadde gått tom for papir.. Jeg løp til toalettet og fant rullen temmelig redusert, men heldigvis var det litt igjen – så jeg overlevde fram til Beijing xD Haha! Avhengig much? Oh yes.

  Reply
  • Christina May 4, 2015

   Haha! Toalettpapir,ja… Det passer veldig godt under det berømte sitatet “you don’t know that you got until its gone”, hehe :)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *